Hajítófa

A haíjtófa nem más, mint a versenyszellem első, mondhatni, kőkorszaki megnyilvánulása. Ez a blog is pontosan ezzel fog foglalkozni, vagyis a versenyszellemmel. Még részletesebben: a sporttal.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

Utolsó kommentek

Dél-Afirka 2010 16.USA

2010.05.28. 16:26 | BoBoN | Szólj hozzá!

Címkék: sport foci foci vb

A legjobb 16-hoz is elértünk, a blogger igyekszik behozni lemaradását, jöjjön az Egyesült Államok csapata. Évtizedekig tartotta magát a sztereotípia, hogy az amik nem tudnak focizni, és ez igaz is volt sokáig, de az elmúlt 10 évben hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Bajnokságuk sem rossz, a válogatott pedig egyenesen remek erőkből áll, és ne feledjük Clint Dempsey-t, aki az idei európai kupák egyik legszebb gólját szerezte a Juventus ellen. Zónájuk királyai már régóta és a vb-ken is ügyeskednek. A továbbjutás után viszont nehéz ágra kerülhetnek.

Selejtezők

A CONCACAF zóna második köréből indultak és tulajdonképpen csont nélkül érték el céljukat, a világbajnoki szereplést. Barbados ellen kezdtek és az első meccsen 8:0-ra nyertek, eldöntve a továbbjutás kérdését, de azért a visszavágót félgőzzel is behúzták. A harmadik körben Guatemala, Kuba és Trinidad&Tobago voltak az ellenfelek, mindössze egyszer kaptak ki a dupla "T"-s országtól, de akkor már tulajdnoképp mindegy volt nekik, 5 győzelemmel mentek tovább. A végső kört Mexikó, El-Salvador, Costa Rica, Honduras és T&T érte el, itt is favoritok voltak a kérdés csak az volt, hányadán állnak az újvilágiakkal. Nos, döntetlenre, mert míg az USA-ban 2:1-re nyertek, Mexikóban ugyanilyen arányban kaptak ki. Döntetlent is csak kétszer játszottak, El-Salvador és Honduras ellen, mindkétszer 2:2-t. Első helyen, egy pont előnnyel zárták a versengést, sorozatban hatodszor, összeségében kilencedszer játszanak vb-n

Statisztika(selejtezők)

 MérkőzésGyőzelemDöntetlenVereségGólarány
Egyesült Államok18132342:16


Történelem

Annak ellenére, hogy valóban nem futballnemzetről beszélünk, van az amcsiknak érmük vb-ről, a legelsőről, 1930-ból. Három meccset kellett ehhez játszaniuk, csoportjukat nyerték Belgiumot és Paraguayt is 3:0-ra verték, az elődöntőben meg kikaptak 6:1-re Argentínától. Négy évvel később nyolcaddöntőztek, de mivel alapból egyenes kieséses volt a vb, ez nem olyan nagy cucc, pláne, hogy 7:1-re szoptak kaptak ki a későbbi győztes olaszoktól. 1938-ban visszaléptek az indulástól, de 12 évvel később ők is ott voltak Brazíliában, és bár verték az angolokat, csoportjuk utolsó helyén zártak. Ezután 40 évig hírüket se lehetett hallani, de azóta rendszeres résztvevői a tornáknak. 90-ben pontot sem szereztek, 94-ben a hazai vb-n nyolcaddöntőztek, a braziloktól kikapva, 98-ban egyetlenegy gólt rúgtak, szóval amolyan "csak meglegyen a létszám" csapat voltak. No, erre cáfoltak rá 2002-ben a ragyogó Brian McBride vezérletével! Óriási meccsen verték 3:2-re a portugálokat, ikszeltek Dél-Koreával és még az is belefért, hogy a polákok 3:1-re verték őket, továbbjutottak. A 16 között Mexikóval játszhattak és akkor 2:0-ra győztek, általános meglepetésre. A negyeddöntőben egy szoros meccsen csak 1:0-ra kaptak ki az abban az évben döntőző németektől, egyáltalán nem vallott szégyent a csapat. 2006-ban már az ellenfelek is jobban figyeltek rájuk, egy döntetlent értek el az olaszok ellen, a többiekkel nem bírtak. Viszont rengeteget tanultak.

Itt a portugálok elleni 3:2-es győzelem összefoglalója, kicsit mákosak, kicsit ügyetlenek voltak, de nagyon akartak, és leverték a nagyképű Figoékat.


Statisztika (vb)

 MérkőzésGyőzelemDöntetlenVereségGólarány
Egyesült Államok25631627:52


Kulcsjátékos(ok)

A keret legtechnikásabb játékosa Clint Dempsey. A Fulham FC középpályása hasonló szerepkörben játszik mint a mi Gera Zolink, és bár robotolásban még lenne mit tanulnia honfitársunktól, rúgótechnikája valami félelmetes. Óriási gólt ragasztott Chimenti kapujába az Európa Liga negyeddöntőjében, abszolút tudatos és mesteri mozdulat volt. A támadásokba szeret és tud is bekapcsolódni, passzai, ívelései néha valóban élményszámba mennek. Idén 44 mérkőzésen szerepelt csapatában (mindent beleértve) és 9 találattal jelezte, az amerikaiak már az elitbe vágynak... Csapatában klasszikus csereember, a válogatottnak viszont óriási szolgálatot tehet, és tette azt a selejtezők során is. A csapatkapitány a korábban szintén Fulhamban pallérozódó, Carlos Bocanegra, jelenleg a francia FC Rennesben rúgja a bőrt. Ő a védők mintaképe az Egyesült Államokban, nem véletlenül. Tagja volt a 2002-ben nyolcig jutó csapatnak, rutinos focista tehát, aki ennek ellenére "még csak" 31 éves. Zónavédekezéséről oktatófilmet lehetne forgatni, bár az utóbbi időben kissé megkopott a gyorsasága, azért még tud...

Esélyek(C csoport)

Ezt a csoportot az angol-anyanyelvűeknek kell vinnük, Anglia ellen persze nekik sincs sanszuk, de a Konföderációs Kupán is remek teljesítményt nyújtottak, verték az Európa-bajnok spanyolokat az elődöntőben! Ezek után azt hiszem Algériát is felül tudják múlni, a szlovének meg nagyon szimpatikusak, szeressük őket, de játéktudásuk kevés az amcsik ellen... A továbbjutás után nagy valószínűség szerint Németországgal játszanak majd, ahol viszont szerintem kikapnak. Bár ki tudja, egyszer már meglepték a portugálokat is...


A bejegyzés trackback címe:

https://hajitofa.blog.hu/api/trackback/id/tr932038289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása