Hajítófa

A haíjtófa nem más, mint a versenyszellem első, mondhatni, kőkorszaki megnyilvánulása. Ez a blog is pontosan ezzel fog foglalkozni, vagyis a versenyszellemmel. Még részletesebben: a sporttal.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

Utolsó kommentek

A Boráros tér - ellentmondásos világ...

2010.05.05. 18:26 | BoBoN | 3 komment

Címkék: budapest elgondolkodtató barangoló

Ez az első olyan bejegyzésem, mely nem sport témájú, hanem egy sorozat első része. Bemutatásra kerülnek Budapest különböző területei, a peremvidéktől kezdve egészen a csillogó, szépülő belvárosig, olyan helyek hol nap mint nap megfordulunk, nézünk, de nem látunk. A Barangoló című rovat első állomása a Boráros tér, IX. kerület.

 

Az aluljáró. Ellentmondásos világ.

Kint süthet a nap, eshet eső, lehet éjszaka, de bent mindig égnek a lámpák, örök világosság, hol örök sötétség lenne. Végigmegyek benn, s azt hiszem, ha kinyújtom a kezem, elérhetem a plafont - de nem... Azt csak hiszed - tartja a mondás.

Ellentmondásos világ - nézelődök. Új telefon, régi telfon, az utóbbi működik, az első még két 100 Ft-os után is süket. Elmúlt koncerteket hirdetnek a plakátok, cserére érettek, de az még várat magára. Mellettük friss hirdetmények, melyek viszont nem várhatnak. "Gyere el és fogassz!" - ez a jelszó.

Ellentmondásos világ - Vadonatúj üzlet, melyen a "rögtön jövök" tábla már megfakult, míg a lepusztult gyrosos előtt tömött sorok várnak rendelésükre. A "hatszázas szendvicsre" meg a fél kevertre.

Kilépdelek a térre. Süt a nap, kellemes az idő, s családi délután van kibontakozóban a boroshordóknál. Napbarnított(?) kisgyerek, anyuka és gyaníthatóan anyuka nővére. Hogy apa hol van? Nem tudni, talán dolgozik, talán a föld alatt pihen, de itt nincs. A kisgyerek felmászik a kőhordókra, s úgy érzi, övé a világ. Anyja szomorú mosollyal nézi, tudván, ez mennyire nincs így... Ellentmondásos világ...

Galambok sorakoznak az emerek láttán, felborzolt tollakkal várják, hogy valaki végre őket is észrevegye, etesse őket, foglalkozzon velük. Rászorulnak, s ebben hasonlítanak a kis családra. Ellentmondásos világ.

Feltűnik hirtelen egy rendőrautó, úgy tűnik körülnézni jöttek ide, de végül leparkolnak az aluljáró részen, oda ahol napfény még sosem járt. Ez az igazi, biztos, hogy nem melegszik fel a kocsi, jó is az... Közben emberek jönnek mennek, mindenki megfordul itt. Deszkás, nagykabátos, rövidnadrágos, magas, alacsony, gazdag, szegény. Különbözőek, de a tér eggyé teszi őket. Eggyé a sok közül. Egyenlők, az egyenlőtlenek között. Ellentmondásos világ...

A rendőrök végre kiszállnak a kocsiból, s elindulnak az aluljáróban. Szememmel követem őket, s látom, hosszas mérlegelés után egy 50-60 év körüli rockert igazoltatnak. A többi úgy tűnik ma várhat... Hiába; ellentmondásos világ...


A bejegyzés trackback címe:

https://hajitofa.blog.hu/api/trackback/id/tr881977039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fender · http://firka.blog.hu/ 2010.05.05. 20:05:55

pár képpel faszább lenne de így is jó post! mondjuk nekem ez a sok "ellentmondásos világ" kicsit... sok :D remélem mihamarabb folytatod a sorozatot

szkrisa 2010.05.06. 00:15:27

Ez igen fasza Andriskám:)

Balou_ · http://agymenes.hu 2010.05.15. 18:08:02

Hát nem csalódtam az írásaidban, főleg a hétvégi beszélgetés-buli után ;) És a "szomorú", hogy a Boráros tényleg ilyen...hosszú éveken át nap mint nap megfordultam ott, és nekem is egy felemás, kétarcú világ érzetét keltette.
süti beállítások módosítása